Rittal op de Hannover Messe 2019
Value Chain 4.0 met Rittal: digitale productieketens, nieuwe compacte behuizingen en Smart Factory
De sleutel tot de digitale transformatie van de industrie is de intelligente integratie van Value Chain processen. Op de Hannover Messe 2019 toont Rittal de bezoekers nieuwe verbeterde systeemuitbreidingen, digitale productieketens en de bijpassende infrastructuur. Eén van de highlights is de primeur van de nieuwe generatie wand-/vloerkastsystemen en compacte behuizingen.
De voorwaarde voor “industrial intelligence” is een geavanceerde koppeling tussen mensen, machines en gegevens. De wereldwijd toonaangevende systeemaanbieder voor behuizings- en kasttechniek, stroomverdelingssystemen, klimatisering, IT-infrastructuur en software & service laat bezoekers de mogelijkheden van deze koppeling ervaren op een oppervlak van zo’n 1.550 m2: op basis van een “Plein Industrie 4.0” kunnen de bezoekers in een dialoog erachter komen hoe Rittal het beursthema van dit jaar “Integrated Industry – Industrial Intelligence” in het voordeel van zijn klanten interpreteert. “Ons gedigitaliseerde systeemportfolio en het nauwe contact met klanten in alle branches zijn de beste voorwaarden voor een intensieve dialoog over de vormgeving van efficiënte processen”, zegt Uwe Scharf, directeur Business Units en Marketing bij Rittal. Systemen van Rittal worden wereldwijd aangetroffen in ruim 90 procent van alle branches.
Première: nieuwe wand-/vloerkasten en compacte behuizingen voor Industrie 4.0
Rittal viert op de Hannover Messe ook een productpremière: “Wij hebben de nieuwe eisen van een gedigitaliseerde industrie begrepen en ontwikkelden een nieuwe generatie wand-/vloerkasten en compacte behuizingen. Hierdoor zijn na de Blue e+ serie en het vloerstaande kastsysteem VX25 al onze kernproducten nieuw en fit voor Industrie 4.0”, aldus Uwe Scharf. De introductie van de nieuwe wand-/vloerkasten en compacte behuizingen maakt een sinds 50 jaar geproduceerd standaardproduct gereed voor de digitale toekomst: de AE van Rittal is met 35 miljoen geproduceerde exemplaren ’s werelds meest gebruikte wand-/vloerkastsysteem. De AE geldt als het origineel en als eerste standaardkast ooit. Nu heeft de onderneming in Herborn rekening gehouden met de door de digitalisering gewijzigde eisen aan het product en deze verder ontwikkeld tot een systeemoplossing. Installatiebouwers profiteren van nieuwe functies die de Value Chain processen vereenvoudigen, versnellen en flexibeler en veiliger maken.
Nieuwe fabriek zet in op Industrie 4.0
Voor de productie van de nieuwe wand-/vloerkasten bouwde Rittal in het Duitse Haiger een nieuwe fabriek. Met 250 miljoen euro, de grootste investering in de geschiedenis van de onderneming, is ‘s werelds modernste productiefaciliteit voor wand-/vloerkasten en compacte behuizingen volgens Industrie 4.0-criteria gebouwd. De in hoge mate geautomatiseerde productie maakt de fabriek tot een centrale schakel in de orderverwerking en staat garant voor de constante beschikbaarheid van het standaardassortiment inclusief toebehoren. Op de beursstand ervaren de bezoekers hoe de genetwerkte productie functioneert en hoe zij de digitale productieketen voor zichzelf kunnen gebruiken.
Besturings- en paneelbouw voor Industrie 4.0 industrialiseren
Op de beurs bewijst Rittal opnieuw dat de systeemaanbieder consequent heeft nagedacht over individuele producten in de Value Chain van de besturings- en paneelbouw. Het resultaat is de industrialisering van deze belangrijke industrie door digitalisering, standaardisatie en automatisering. Met een schakelkastbedrading als voorbeeld tonen Rittal en Eplan hoe het productieproces van een product kan worden geoptimaliseerd – van het leveren van de digitale artikelgegevens en productconfigurators via het engineerings- en het werkvoorbereidingsproces, waarin de digitale tweeling van de schakelkast ontstaat, tot aan de digitaal gekoppelde productie.
Intelligente stroomverdeling
Ook op het gebied van stroomverdeling presenteert Rittal de nieuwste ontwikkelingen: VX25 Ri4Power op basis van het nieuwe vloerstaande kastsysteem VX25 biedt als individueel systeem voor de opbouw van typegeteste laagspanningsinstallaties tal van voordelen – van het hoge efficiëntieniveau tot aan procesvoordelen door de hoge beschikbaarheid van gegevens en gemakkelijke configuratie met de nieuwe software “Rittal Power Engineering”.
Voordelen voor de klant met digitale producten en services
Industrial Intelligence maakt het mogelijk om bedrijfstoestanden op basis van gegevens en algoritmen continu te optimaliseren of fouten en storingen betrouwbaar te voorspelen: in productieprocessen, in het stroomnet of in de logistiek. In verband met zijn Industrial IoT-compatibele producten presenteert Rittal de klant veel verschillende perspectieven op intelligente data-analyse. Daarbij worden actieve producten zoals koelaggregaten, vloeistofkoelers en machines via sensoren en IoT- of IIoT-interfaces aan informatiemanagementtools gekoppeld – op eigen platforms zoals EPLAN eView en RiZone, maar ook op standaardplatforms zoals Siemens MindSphere.
Intelligente Edge Data Center
“Industrie 4.0”- en “Smart Industry”-toepassingen vereisen minimale latency en een hoge mate van physical security. Rittal levert daar de juiste infrastructuur voor. Op de beursstand toont Rittal vijf Edge Data Centers in typische branchetoepassingen. Het highlight is het “Intelligent Edge Data Center” IEDC, dat in samenwerking met Atos en Siemens werd ontwikkeld.
Het IEDC verzamelt alle relevante gegevens in een “Industrie 4.0”-productielocatie. Op de beurs laat Rittal als voorbeeld zien hoe de gegevens van de industriële koelaggregaten “Blue e+” in klantgerichte toepassingsscenario’s worden verzameld. Het Siemens MindSphere-platform vormt de basis voor de gegevensverzameling en de diensten die daarop zijn gebaseerd. Het voordeelperspectief wordt ook aan gebruikers getoond aan de hand van live-use-cases zoals de visualisatie van de Rittal-productie in Rittershausen via de MindSphere-app en datamanagement in de cloud met iNNOVO in combinatie met MindSphere.
Engineering voor de waardecreatieketen
Op stand H30 in hal 6 laten de Rittal-dochterondernemingen Eplan en Cideon zien hoe in het bijzonder engineeringsoplossingen de digitaliseringsstrategie van een onderneming kunnen ondersteunen. Het “Efficiency Lab” staat centraal. In samenspraak met de bezoekers wordt een werkelijk/gewenst beeld ontwikkeld als basis voor de consequente digitalisering van de engineeringsprocessen. Ook de naar de wolk ingeslagen weg gaat verder: EPLAN eView wordt aan bezoekers gepresenteerd als eerste oplossing van het cloudsysteem ePulse.